På norsk kaller man hashtags "emneknagger", og det norske begrepet er i grunnen mer dekkende enn det engelske. Prinsippet bak taggene er nemlig å hjelpe hverandre med å kategorisere de enorme mengdene med informasjon i sosiale medier, slik at man enkelt kan søke seg frem til relevant innhold. Sagt med andre ord lager man knagger som man henger forskjellige emner på.

Les også: Hvordan fungerer inbound marketing 

Det er et smart, levende og enkelt system, som fungerer godt så lenge man bruker taggene riktig.

snakkeboble med hashtag

Emneknagger må være relevante

Hele prinsippet bak emneknaggene er at de skal hjelpe oss til å finne innholdet vi er på jakt etter. Hvis man ser etter påskeegg søker man naturligvis etter ”#påskeegg”, og da vil alle innlegg som er tagget med #påskeegg dukke opp. For at du skal bli fornøyd med resultatene må det være samsvar mellom søkeordet og innleggene som dukker opp. Du vil ha innlegg som faktisk handler om eller viser fine påskeegg, ikke en masse annet.

Når du legger ut dine egne innlegg må du huske dette prinsippet, og sørge for at emneknaggene samsvarer med innholdet. Da gjør du innholdet interessant for andre.

Det er mange som bruker emneknagger feil i sosiale medier, men det er også veldig mange som bruker dem riktig. Mer enn nok til å gjøre konkurransen høy. Når taggene og innholdet samsvarer vil innleggene helt naturlig bli mer populære (folk får jo det de søkte etter), til forskjell fra innlegg med ikke-relevante tagger som drukner i et hav av bedre innhold. Ved å bruke emneknagger feil straffer du dermed først og fremst deg selv.

Les også: Din nettbruk bidrar til global oppvarming 

Eksempler på feil bruk av emneknagger

La oss ta noen eksempler. Du skal på sydenferie og sitter på Gardermoen i påvente av avreise. Du legger ut et bilde av flyet utenfor gaten på Instagram, og skriver. "Endelig fri fra mas og stress, nå går ferden til #Tenerife". Her har ikke Tenerife noen relevans til bildet du legger ut, selv om det er dit du skal. Det har en betydning for deg, men ikke for de som søker etter innhold. Hvis folk søker på #tenerife vil de ha bilder av sol, strand, vulkanen Teide, ja ting du faktisk finner på øya. De vil ikke ha en Boeing 737. En mer fornuftig fremgangsmåte er derfor å bruke emneknagger som #flyplass eller #gardermoen for dette bildet, og heller vente med #tenerife til du faktisk har ankommet.

Et annet eksempel som følger i samme spor er innlegg der #alle #ordene #i #setningen #er #hastagger. Her har man samme problemstilling tatt til det ekstreme. Brorparten av taggene har ingen relevans omtrent uansett hva du legger ut, og hvem har egentlig interesse av å søke opp emneknaggen "#er"?

Igjen, huskeregelen er at emneknaggene du bruker alltid skal være relevante. Hvis ikke er de bare til bry, og ikke til hjelp.

Vær spesifikk med emneknaggene dine

Med mindre du er ekstremt godt etablert bør du unngå generelle emneknagger som favner veldig bredt. For emneknagger som #fotball eller #football, kan du eksempelvis forvente enorm konkurranse fra hundretusenvis (om ikke millioner) av andre brukere. Velg derfor mer spesifikke emneknagger i stedet.

Hvis du er på fotballkamp i Lillestrøm og deler et bilde fra tribunen, kan du droppe #fotball og heller gå for eksempelvis #LSK eller #Åråsen. Da øker du sjansene for å nå ut, og du treffer i tillegg personer som er mer relevante for bildet ditt. På tvers av alle sosiale medier er det bedre å nå en liten gruppe som blir engasjert av innholdet ditt, enn en stor masse som ikke bryr seg.

Emneknagger i ett ord funker best

Når folk skal søke etter innhold velger de sjelden å skive lange fraser. Derfor fungerer korte emneknagger i ett ord best. De er enklere å lese, enklere å finne og enklere å forstå. Føler du likevel behovet for å lage knagger med flere ord, burde hvert ord starte med stor forbokstav. #DenneSakenBurdeDuLese er vesentlig enklere å oppfatte enn #dennesakenburdedulese.

irreleveante hashtags

Hvor mange emneknagger skal jeg bruke?

Det finnes ingen fasitsvar for hvor mange emneknagger man bør bruke. Dette avgjøres heller av når taggene begynner å miste relevans i forhold til innholdet. Da er det på tide å gi seg. Det er bedre med fem relevante emneknagger enn 25 unødvendige. Rent formelt har Instagram en begrensning på 30 emneknagger pr. innlegg, mens Twitter som kjent stopper deg etter 140 tegn.

På Facebook finnes det ingen slik begrensning, men der er heller ikke emneknagger særlig utbredt. For at hashtag-systemet skal fungere er man avhengig av at brukerne faktisk benytter seg av det. Hvis ingen innlegg kategoriseres med en gitt #hashtag vil naturlig nok søk etter denne ikke gi noen resultater. Facebook har støtte for emneknagger, men pr. i dag brukes det svært lite. På Instagram og Twitter florerer det derimot med emneknagger.

Emneknagger som samler innhold

Du har sikkert lagt merke til emneknagger som er konstruert for å samle og sluse inn meldinger, eksempelvis til sportssendinger der seerne oppfordres til å dele meninger. "Bruk emneknaggen #VM2017", skriver kanalen. Dette er et av få eksempler på et lite avvik fra relevansregelen, ettersom emneknaggen i dette tilfellet brukes til å markere noe annet enn selve innholdet som legges ut. 

Det er ikke desto mindre en interessant bruk av emneknagger, som man kan ha i bakhodet hvis man skal arrangere ulike kampanjer eller konkurranser gjennom Instagram og/eller Twitter.

Vil du vite mer om bruk av hashtags, eller trenger du hjelp til noe annet innen sosiale medier? Ta kontakt.

Kontakt oss

Har du et prosjekt du ønsker at vi skal se på? Fortell oss kort hva det gjelder i skjemaet under, og vi tar kontakt.